Fälgskola

Dimensionen på en fälg

Fälgens dimension utskrivs, 18x8.5. 18 är diametern av fälgen och 8,5 och talar om bredd på fälg i tum. Fälgens dimension bestäms även av bultcirkel, navhål och inpressningsdjup. Dessa olika komponenter kan skapa flera olika kombinationer.

Bultcirkel på en fälg

Bultcirkeln är diametern av cirkeln i vilken bulthålen till fälgen är utplacerade. Bultcirkeln anger alltså för dig hur många bulthål fälgen har och vilken diametern är mellan bulthålen. Bultcirkelns diameter anges i mm tillsammans med antalet bulthål. Det kan anges som 5/100, där fälgen har 5 bulthål med 100 mm i cirkeldiameter.

Är du osäker på vad du har för Bultcirkel finns det tillverkar tabbeller att tillgå.

 

Navhål på en fälg

Navhålet, även kallat centrumhål, är hålet i mitten av varje fälg som ska passa till navet på bilen. En del fälgar är borrade för att passa direkt till navets mått, ibland används en centreringsring. Det är viktigt att navhålet centrerar ordentligt för att undvika att vibrationer uppstår.

Inpressningsdjup på en fälg

Fälgens inpressningsdjup kallas ET-mått eller offset. Detta är ett mått på hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till fälgens mittpunkt, alltså avståndet mellan fälgens anläggningsyta mot navet till fälgens mittpunkt. En fälg som har ett inpressningsdjup/ET-mått på 45 sitter då 45 mm utanför fälgens mittpunkt. Ju längre inpressningsdjup fälgen har desto längre ut breddar fälgen. En fälg som har måttet 25 breddar därför längre ut än fälgen som har måttet 45. Det är viktigt att man har rätt mått på sin fälg. Ett för lågt mått kan göra att fälgen tar i bilens skärmar och ett för högt mått gör att fälgen tar i något i bilens hjulhus. En förändring av ET-måttet kan medföra att bilens vägegenskaper förändras kraftigt.  

För att ta reda på skillnaden mellan din nuvarande fälg och en annan använder du dig enklast av beräkningsverktyg som finns på nätet, exempel: http://www.1010tires.com/

StanceTech

Stance Tech AB, Vi har marknadens mest exklusiva sortiment, noga utvalda produkter för att du som kund ska få möjlighet att känna samma passion för fälgar och stance som vi. Vi är sveriges (nordens?) största återförsäljare av XXR Wheels samt återförsäljare av andra märken som du inte hittar hos någon annan handlare. StanceTech; Nordisk distributör och återförsäljare av XXR Wheels, Ispiri wheels och Veemann wheels. Svensk generalagent av BC Forged Wheels.

Kontakta oss

08-715 06 60
Ibland är vi svåra att nås på telefonen, då fungerar det bra att maila oss för snabbare svar.
Info@stancetech.se

Facebook